lauantai 13. tammikuuta 2018

Montako kertaa viikossa sä treenaat?

Tää kysymys on monelle varmasti tuttu. Joko sitä on pallotellut itsekseen, kavereiden kanssa tai ehkä aihe on ollut tapetilla personal trainerin tai lääkärin kanssa. Uuden vuoden lupauksena moni päättää, että tänä vuonna liikun joka viikko ainakin kolme kertaa viikossa.

Tarviiko joka viikko liikkua yhtä paljon ja mikä sitten on oikea määrä liikkua, että voi saada tuloksia?

Yleiset liikuntasuosituksemmehan ohjeistavat kehittämään kestävyyskuntoa liikkumalla viikossa vähintään 2,5 tuntia reippaasti tai yhden tunnin ja 15 minuuttia rasittavasti. Lihaskuntoa ja kehonhallintaa tulisi puolestaan kehittää vähintään kaksi kertaa viikossa.

Toteutuuko tää sun arjessa? Ja jos toteutuu helposti niin riittäiskö välillä jopa vain tuo yllämainittu liikuntamäärä?

Näin Tammikuussa kuntosalit ja hiihtoladut ovat täynnä innokkaita treenaajia. Ja sehän on ihan mahtavaa! Valitettavan monen liikunnan ilo tyssää kuitenkin jo ennen hiihtolomia. Toiset jaksavat puurtaa kesään saakka täysillä ja pitävät kolmen kuukauden täyden levon, koska ovathan treenanneet koko alkuvuoden. Syyskuussa onkin aika taas alkaa karistella kesäkiloja ja ottaa itseä niskasta kiinni.

Tässä tavassahan ei sinänsä oo mitään vikaa, jos on itse siihen tyytyväinen ja haluaa toimia näin.

Voisiko parempaa kuntoa ja hyvää oloa kuitenkin saavuttaa ja ylläpitää helpommin jos liikunta ja terveelliset elämäntavat pysyisivät yllä läpi vuoden? Vai onko se edes mahdollista vain kuin ammattiurheilijoilla?

Väitän, että on.

Ratkaisu tulee tässä: suunnitelmallisuus, monipuolisuus ja vaihtelevuus.

Suuunnitelmallisuudella tarkoitan ns. kausi-suunnitelmaa omaan treenaamiseen. Jos oot personal trainerin valmennuksessa, hän tekee sen sun puolesta, mikä on tietysti se helpoin tapa. Mutta ei se ydinfysiikkaa ole. Tarvitset vain kynän ja paperia tai kalenterin sekä muutaman vartin aikaa.

Ihan aluksi voit käyttää pari minuuttia miettiäksesi sun tavoitetta. Miksi haluat muutosta? Tuoko se mukanaan parempaa oloa ja mikä voisi olla hyvä välitavoite kohti tuota päätavoitetta? On tärkeää miettiä jo valmiiksi myös se, että päättää nauttia matkasta kohti määränpäätä.

Voit suunnitella itsellesi kevyitä, perus ja tehoviikkoja. Jos oot aloitteleva liikkuja tai sulla on ollut pidempi tauko liikunnasta, et tarvitse raskaita treeniviikkoja heti ensimmäisinä kuukausina. Voit aloittaa jo sillä, että merkkaat itselles kalenteriin joka kuukaudelle vähintään yhden kevyen treeniviikon. Kevyellä treeniviikolla teet palauttavia kävelylenkkejä, venyttelet tai huollat kehoasi muilla sulle sopivilla liikuntamuodoilla tai esimerkiksi hieronnalla. Kevyellä viikolla ei tarvitse pakosti olla yhtäkään lihaskuntoharjoitusta tai voit tehdä vaihteluksi esimerkiksi vain kehonpainolla toiminnallisia, koko kropan liikkeitä.

Perusviikot puolestaan olisi niitä, joita sun kalenterissa olisi suurin osa. Sellaisia, joita pystyt realistisesti omassa arjessasi noudattaa vaikka välillä tulisi kiireisempiäkin päiviä. Perusviikoille mahtuisi niin kestävyyskuntoa kehittäviä treenejä kuin lihaskuntoa ja liikkuvuuttakin. Hyvässä tasapainossa.

Tehoviikot olisi aina silloin tällöin kun tiedät, että muut arjen kiireet ovat vähän vähemmällä ja on mahdollista ottaa esimerkiksi yksi ekstratreeni sille viikolle. Onko se sitten joogaa, uintia, hiihtoa tai lihaskuntotreeniä, kaikki on kiinni sun tavoitteesta ja siitä mikä saa sulle aikaan  hyvää oloa.

Kun pystyt läpi vuoden pitämään itselläsi myös kevyempiä treeniviikkoja, uskon, että pystyt jatkamaan treenaamista motivoituneena ja energisenä pidempään. Uupuneena treenaaminen ei oo koskaan kehittävää vaan on tärkeää oppia olemaan itselle armollinen eikä piiskata itseä hikitreeniin juuri silloin kun keho vaatisi rauhallista, palauttavaa treeniä.

Ei oo olemassa vain yhtä oikeaa tapaa liikkua, koska ei oo olemassa vain yhtä ja samanlaista ihmiskehoa. Jokaisen keho ja mieli kokonaisuudessaan toimii eri tavalla ja jokaisen meidän elämät on erilaisia. Opitaanhan kuuntelemaan kehon merkkejä ja treenataan itsemme energisiksi eikä uupuneiksi. <3




Terkuin Tiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti