keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Älä diettaa

Google kertoo dieetin määritelmäksi rajoitettu ruokavalio, joka yhdistetään useimmiten laihdutusruokavalioon.

Onko painonpudotuksen taustalla aina oltava dieetti ja laihdutusruokavalio, jossa syödään vain tiettyjä ruokia, tietty määrä ja tarkasti punnittuna? Lyhyesti ja ytimekkäästi, ei ole.
Kun keskityt rajoitetun ja tiukan ruokavalion sijaan ruokailussasi perusasioihin, et tarvitse tiukkoja dieettejä voidaksesi hyvin. Ravinnosta puhuttaessa olisi hyvä ymmärtää olennaiset asiat; kokonaisuus sekä maalaisjärki. Kun onnistut saamaan ateriarytmisi säännölliseksi eli syöt niin arkena kuin viikonloppuna lähes samalla tavalla, kroppasi tottuu tasaiseen energiansaantiin ja alkaa herättää luonnollisia nälkää sekä kylläisyyttä välittäviä viestejä ja hormoneja. Säännöllinen ateriarytmi tarkoittaa 4-6 ateriaa päivässä, 3-4 tunnin välein ja se toimii useimmilla. 
Seuraava olennainen asia terveellisessä ruokavaliossa on monipuolisuus. Kun syöt monipuolisesti värikkäitä, tuoreita kasviksia, laadukkaita täysjyväviljatuotteita ja vähärasvaisia proteiineja saat kokonaisuuden ruokavaliossasi jo erittäin hyvälle mallille.
Kolmas ja tärkeä asia on ruuan laatu. Kovat rasvat, sokeri, suola, vähäkuituinen ruokavalio ovat omiaan lisäämään ruuansulatusvaivoja ja vaikuttamaan aineenvaihduntaamme sekä kehonkoostumukseemme. Tutkimusten mukaan säännöllisellä ateriarytmillä ja riittävällä kasvisten, hedelmien ja marjojen käytöllä voidaan todella hyvin ennaltaehkäistä 2. tyypin diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja.
Kun sallit itsellesi pienet poikkeukset ruokavaliossa silloin tällöin, suhtaudut avoimesti ja rohkeasti uusiin ruokiin ja haluat opettaa itsellesi parempia ruokailutottumuksia, keho alkaa ennen pitkää seuraamaan perässä ja saat haluamiasi tuloksia. Painonpudotuksen ja/tai painonhallinnan ei kuulu olla hampaat irvessä kiristelyä tai pelkkää parsakaalin tai maitorahkan puputtamista vaan monipuolista, tuoretta ja hyvänmakuista ruokaa, joka näyttää hyvältä ja tuntuu kehossasi hyvältä. Tarkat punnitsemiset ja rajoitukset kuuluvat ehkä kilpaurheilijoille ja fitness-lajeihin, mutta perusteet on oltava heilläkin ensin kunnossa.

Herkullista päivää!

Terkuin, Tiina
@ptkoskelatiina
tiina.koskela@easyfit.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti